Deze pagina is niet bedoeld om een gedetailleerd relaas te doen van "de" geschiedenis van Portugal. De enige bescheiden ambitie is enigszins te duiden waar de sfeer die het land ademt, zijn oorsprong vindt. "Wat doet een duidelijk Moors kasteel naast een koninklijk paleis" en van die dingen...
Wie dieper op de geschiedenis wil ingaan, vindt ongetwijfeld zijn gading achter volgende links:
- Wikipedia - Geschiedenis van Portugal
- Dirk van Duijvenbode - Tijdlijn Portugal
- Colonial Voyage - Geschiedenis van Portugal overzee
- History World - Portugal
Drieduizend jaar geleden implementeerde de Kelten de ijzercultuur in wat later Portugal zou worden.
Achthonderd jaar later kwamen de Romeinen zich moeien. Dit was dik tegen de zin van de Lusitaniërs noemden. Tientallen jaren gewapend verzet kon echter niet verhinderen dat de Romeinse bezetting vijfhonderd jaar duurde. Deze kolonisatie bracht beschaving en eenheid, landbouw en handel, mobiliteit en export.
Na een reeks invasies van Germaanse stammen kozen de Romeinen het tot heirbaan veredelde hazenpad dat leidde naar - jawel - Rome. De heerschappij kwam in handen van de Westgoten, waaronder de clerus alle touwtjes in handen kreeg.
Daar kwamen in 711 AD de muzelmannen zich nogal brutaal mee moeien. Amper van de schok bekomen, begon zeven jaar later vanuit het noorden de christelijke "Reconquista". Meer dan 500 jaar zou die duren, mede doordat de Moren een vreedzaam beleid voerden waarin bijvoorbeeld godsdienstvrijheid bestond. Daardoor was de bevolking eigenlijk geen vragende partij voor de kerstening, waaraan zelfs plunderende kruisvaarders deelnamen. Uiteindelijk werd pas in 1250 de laatste Arabier in zee gejaagd.
In 1262 stelde D. Diniz met harde hand orde op zaken, waarna hij het land op verschillende vlakken tot ontwikkeling bracht. Vanaf dan groeide Portugal uit tot een soliede natie, erg op handel gericht, daardoor geëngageerd op ontdekkingsvlak en een zwaargewicht op kolonisatiegebied.
Dit leidde tot leegloop, wanbeheer, gebrek aan visie... en dus verval.
Na 1500 werd het land heen en weer geslingerd tussen bezetting, absolute monarchie, despotisme, burgeroorlog, opstand, instabiliteit, dictatuur, economische malaise...
... tot 1933, wanneer Salazar zijn autoritaire burgerdictatuur opricht. Deze brengt stabiliteit, zij het ten koste van sociale stagnatie en gebruik(misbruik?) makend van de koloniale rijkdommen.
Met de Anjerrevolutie in april 1974 werd de democratie hersteld, gevolgd door de onafhankelijkheid van de kolonies. De instabiliteit en chaos die dit meebracht, duurde tot Portugal in 1986 een geel sterretje op een blauwe vlag werd. Europa gaf het land een serieuze financiële impuls die infrastructurele verbetering opleverde.
Benieuwd wat er gebeurt wanneer in 2013 de Europese geldkraan dicht gaat...