Zelden zo’n rustige zee meegemaakt in Salema als de laatste twee weken. Amper golven en echt warm zeewater, nooit meegemaakt. Gewoonlijk kan je om de paar dagen wel eens wild gaan doen in de surf. Meestal is het ook even wennen aan het contrast tussen lucht- en watertemperatuur.
Dus trokken wij deze vakantie elke dag in de late namiddag onze watersloefkes aan voor een verkwikkende zwempartij. Tot we eergisteren plots geconfronteerd werden met een “rode vlag” en redders die amper uitgelegd kregen wat er aan de hand was: er was namelijk ook nu weer geen golf te zien.
Bleek dat heel de regio van Lagos tot Cabo São Vicente verboden gebied werd voor zwemmers, omdat er één of ander virus was aangetroffen in het water.
Vervelend nieuws natuurlijk. Maar wel geruststellend te weten dat de kwaliteit van het zeewater permanent onderzocht wordt en dat er blijkbaar dagelijks mensen in de weer zijn om analyses te doen.
Eén en ander heeft onder andere te maken met het Bandeira Azul / Blue Flag-programma. De Foundation for Environmental Education kent onder andere Blauwe Vlaglabels toe aan stranden in grote delen van de wereld die aan een aantal kwaliteitseisen voldoen. Kandiderende stranden dienen elk jaar opnieuw een aantal criteria te hanteren die zich op verschillende vlakken situeren:
- vorming en informatie inzake milieu
- waterkwaliteit
- milieumanagement
- veiligheid en service
Meer informatie met betrekking tot de criteria vind je op de Blue Flag website.
Een strand krijgt een blauwe vlag slechts voor één toeristisch seizoen. Ze moet dus jaarlijks opnieuw verdiend worden en vereist in die zin een permanente inspanning. Overigens kan “de vlag “ op elk moment verwijderd worden, zelfs wanneer blijkt dat in de loop van het seizoen niet langer aan de regels wordt voldaan.
Het dient trouwens eveneens gezegd dat ook de Portugese overheid zich heel goed bewust is van het gewicht van de toeristische sector op ‘s lands kwakkelende economie en in die zin mee waakt over de volksgezondheid. En laten we evenmin de impact van Europese regelgeving uit het oog verliezen: het zal wel geen toeval zijn zeker dat Den Rus, De Chinees, noch Den Amerikaander aan het Blue Flag-gedoe meewerken…
Kortom: één en ander heeft tot gevolg dat in Portugal niet minder dan 271 Bandeiras Azul wapperen. 74 daarvan vind je in de Algarve, kijk maar op de kaart achter deze link.
Overigens is met deze blauwe vlag niet alles gezegd. Afgezien van dit kwaliteitslabel zijn er natuurlijk nog altijd de traditionele vlaggen die de actuele toestand op een strand duiden. Deze kunnen van dag tot dag of zelfs in de loop van de dag wijzigen naargelang de veiligheidssituatie evolueert. Uit ervaring weten we dat deze vlaggen er niet zomaar hangen. De zee lijkt soms een vlak biljartlaken, maar als onervaren toerist heb je er absoluut geen zicht op wat voor gevaarlijke stromingen onder dat gladde oppervlak schuilgaan.
Volg dus maar gewoon de instructies van redders op. Zelfs al zijn het vaak jonge snotneuzen: ze halen hun informatie bij oude wijzen met verstand van zaken. En al hebben ze misschien geen echte politiebevoegdheid: ze zullen niet aarzelen om er desgewenst de lokale arm der wet bij te halen.
- GROEN: zwemmen vrij toegestaan
- GEEL: enkel voetbaden toegelaten
- ROOD : water betreden verboden
- GEBLOKTE: redder tijdelijk afwezig
- WIT: waterwandelen enkel voor Kristus en volgelingen die de paaltjes weten staan